måndag 23 juni 2014

Marockansk pyttipanna

Ica Ladan i Kaxås är fantastisk!

De finns kvar trots glesbygd. De håller ett sortiment som ska passa syrianskaflyktingar, thailändskor, storstadsbor på semester och lokalbefolkningen. De som bor här har frysarna fullproppade med viltkött och vi storstadsbor vill ha svenskt kött från kravbönder. Men vi är nyckfulla kunder. Och kött är dyrt att slänga för småbutiker när datumet är utgånget.
Så när inget känns lockande i butiken är kycklingklubbor ett säkert kort.

Ikväll blev det till allas förtjusning marockansk pyttipanna.
Till 12 hungriga magar krävdes enorma mängder mat. Ni kan minska receptet ordentligt!
Jag fyllde stora loppisbrickan på följande vis:
3 paket kycklingklubbor som penslades med en röra av sambal, olivolja och salt.
In i ugnen på 180 grader till de var klara.

Koka ett paket couscous och ett paket linser enligt anvisningar.
Tärna 1 zuccini fint. Släng kärnhuset som gör det soggigt. Riv en vitlöksklyfta och hacka två rödlökar. Fräs snabbt i olivolja. Jag kryddade med lite salt och 2 tsk sambal.

Hacka en näve mynta, riv skalet från en apelsin och pressa i saften. 1 dl russin och kärnorna från ett granatäpple. Låt detta stå och dra när kycklingen är i ugnen.

Hacka 2 röda paprikor, 3 avokado, 3 nektariner och en ask små tomater av olika färg.

Rör samman grönsaker, myntaröra, couscous och linser. 

Stek två paket haloumi som tärnats och blanda i dessa.

Jag hade även en påse pistagenötter.

När kycklingen är färdig hällde jag an stekfettet från långpannan över couscousen.

Toppa med kyckling.
Till detta serverade jag en fantastisk auberginedipp.
Rosta en aubergin på låg temperatur i ugnen till den mjuknat.
Skrapa köttet ur skalet och mixa slät med en vitlöksklyfta och 0,5 dl olivolja.
Rör samman med 0,5 hink turkisk yoghurt. Salta efter smak.
Fantastiska små brödsnibbar att dippa är mina favoriter som jag skrivit om tidigare.
2 paket tunna pitabröd som säljs i orientaliska butiker.
Skär i trekanter. Ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader.
Var försiktig för de bränner på nolltid
Svarta smakrika oliver är gott till.
Perfekt mat till ett hungrigt kompani som kommer från fjället! Serveras dessutom med fördel ljummet vilket är bra när matgästerna inte riktigt vet när de kommer hem.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera
  2. Tack Emelie. Så roligt! Nu är jag länkad:-)

    SvaraRadera