lördag 12 juli 2014

Paella och Gino i knyte över elden

Magi

Varma dagar som aldrig tar slut. Låter som en utopi men så är det här uppe. 
Kvällarna är ändlösa och solen går ner en kort stund utan att ta ljuset med sig. 
Så varmt att man drar sig till skuggan och badar frivilligt. 
Vi lever på stranden. Badar, fångar fiskyngel leker och äter.

Menyn bestäms utifrån vad som är lämpligt att tillaga på Muurikkan, i grillen eller över elden.

I går var det vår tur att komponera meny; 

Tilltugg i loppisfyndad låda med rosé sangria
Paella med kyckling, bläckfisk, musslor och räkor
Gino i folieknyte över öppen eld. 

Preppade all mat endast iklädd bikini i vårt utekök. Inte en minut vill jag vara inne när det är så här fantastiskt.
Till Paellan har jag ju så klart inget recept och en riktig spanjor skulle nog ha slitit sitt hår men det fungerade för oss.

Hacka två gula lökar och 3 vitlöksklyftor. Fräs till det är mjukt i en stor kastrull. Tillsätt 1,5g saffran och ett paket Arborio ris. Toppa med 1 burk krossade tomater och häll över kycklingbuljong så det täcker.  Jag saltade även lite extra. 
Koka som om du gjorde en risotto, dvs fyll på med buljong allt efter det behövs. Sluta när riset är lite aldente och fortfarande lite blött. Här hade jag felbedömt tiden och var inte riktigt färdig med resten av maten vilket gjorde att riset blev geggigt och överkokt trots att jag drog kastrullen från lilla kokplattan. Du gör det annorlunda:-)

Sommarköket förenklas maximalt så jag använde färdiggrillad kyckling som delades i bitar. Frysta ärter och bläckfisk från frysdisken. Räkorna vill jag dock skala själv. Musslor från frysdisken var inte roliga. Faktiskt riktigt osmakliga så de tycker jag du ska hoppa om du inte hittar färska i nät.

Hacka 4 röda paprikor och 2 chilifrukter.

Elda på under Muurikkan och fräs bläckfisk, paprika och chili och färska musslor i olivolja. Krydda med paprika och chilipulver efter smak. Varmt som attan ska det vara.
Blanda i hop med övriga ingredienser, ev lite mer kycklingbuljong och toppa med räkorna som bara ska bli precis varma. 

När maken riggar Paella får gästerna mumsa tilltugg. Hittade en gammal låda på loppis som får agera bricka. 
Svarta och gröna oliver, torkat nötkött från byslakteriet Sveom och nybakad Levain från Kaxås Vedugnsbageri doppade i olivolja med flingsalt. 
Till det rosésangria.

Sangria är perfekt på sommaren när man vill tömma slattar ur alla vinboxar som man samlar på sig:-) Läskande och gott, färg på vin spelar ingen mindre roll.

Så här gjorde jag;

1,5 liter rosé vin
2 kanelstänger, 6 nejlikor
1 citron och 2 apelsiner i bitar.

Låt dra när du fixar med den andra maten

Precis vid servering toppar du med 1,5 liter fruktsoda och ett ark is.



Och så ngt sött efter maten.
Vem tröttnar på Gino??
Den fick maken göra. 14 folieknyten med fruktsallad toppade med chokladpluppar från Åre choklad i olika färger.
till 14 knyten använde vi;
1,5 färsk ananas
5 bananer
3 äpplen
1 kg vita persikor
1 liter jordgubbar
200g choklad.

Vik i hop och lägg på galler över elden när glöden är perfekt efter maten.
Toppa med vaniljglass.
Ett dopp i badtunnan som avslutning på ännu en underbar kväll.


1 kommentar:

  1. Tack ��vilken fin bild överflöd av kärlek i badtunnan

    SvaraRadera