måndag 28 juli 2014

Kall gurk och avokadosoppa, vitkålslåda och pannakottapaj.

Udda innehåll i ett kylskåp och middag för 12.

Nu börjar det bli dags att äta upp det som finns.

Sommaren är kort och med vemod inventerade jag kylen i eftermiddag. Vi åker hem om några dagar och det behöver tömmas i skåpen. Hur kan det gå så fort?!
Hittade 5 dl matlagningsgrädde, 6 avokados, 2 gurkor, levaine och valnötsbröd från bageriet, 3 dl vispgrädde, 3 killingkorvar från kålberget och massor med vitkål samt en bit rökt sidfläsk från Ängeslakteri. 
Och så en rejäl bit parmesan och en dillknippa på det..

Tja, det kan väl bli middag av det också om man använder en gnutta fantasi och tankarna att här är ditt kylskåp. Typ använd det som finns!

Med den mängden grädde behövs en nättare start. För vem vill ha ett lass gäster som går illamående från bordet?!
Gurk och avokadosoppa med gazpachotillbehör för att använda brödet kändes lockande, och blev en höjdare:-)


Kall gurk och avokadosoppa
6 portioner eller mer om den serveras i glas på buffé.

1,5 gurka, urskrapad, skalad och skuren i bitar
3 avokado
0,5 - 1 röd chili
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
0,5 dl hackad dill, koriander hade nog också varit gott.
1,5 pressad lime

Mixa till en slät puré och tillsätt buljongen under ytterligare mixning.
Förvara i kylen till servering.

Salt och peppar efter smak.

Toppingar
Smörstekta brödkrutonger.
Jag använde valnötsbröd som jag tärnade och stekte i ca 25 g smör och lite flingsalt

Gurk och avokadosalsa
0,5 gurka. Urskapad och skuren i små tärningar
3 avokado, tärnad
0,5 chili finhackad
0,5 pressad lime för att undvika att avokadon blir missfärgad

0,5 kg räkor med skal, som du handskalar.

Nyttigt så det visslar och fräscht varma sommardagar.

Levainebrödet blev bruschetta. Gjorde en tomatsalsa av olikfärgade småtomater, en skvätt olivolja, flingsalt och peppar samt lite kryddor från landet. Rosmarin och salvia idag. Självklart är basilika perfekt.

Rev två mozzarellaostar i småbitar som topping. Tycker de blir vackrare rivna i bitar än skurna i skivor. Du gör som du vill.

Killingkorvarna  stekte jag bara och skar i skivor som tillbehör. Hittade även en burk syltad rödlök och oliver som åkte med.

Vitkålen, parmesanen och fläsket blev en färsk vitkålslåda från kokboken En god sommar av Malin Landqvist.

Färsk vitkållåda med parmesan och sidfläsk
3-4 portioner

600g färsk vitkål i tärningar, förväll ca 5 min i kokande saltat vatten
250 g tärnat rimmat eller rökt fläsk som du steker knaprigt.
0,5 dl olivolja (jag använder hälften)
1 + 1/5 dl riven parmesan
0,5 dl pinjenötter
Salt och peppar

Rör samman fläsk, avrunnen vitkål, 1dl parmesan salt och peppar.
Toppa med 0,5 dl parmesan och pinjenötter.

Gratinera i ca 20 min eller till lådan fått färg i 200 grader.

Sådärja. Då var det bara en hiskelig mängd grädde kvar. Mamma och pappa åkte i går och jag tog över även deras kylskåpsinnehåll vilket förklarar mängderna något..
Det finns ju inget som innehåller så mycket grädde som pannacotta. Jag har länge spanat på Lisa Lemkes pannacottapaj så den var given. 
Receptet finns i hennes kokbok; Till sommaren, Mat för många.


Pannacottapaj med sommarbär
8-10 portioner

Pajdeg
4,5 dl vetemjöl
1/5dl florsocker
1/5 tsk salt
125 g kallt smör
1 litet ägg

Arbeta snabbt ihop till en deg.

Kavla ut och lägg i en form med avtagbar kant. Jag använde inte riktigt all deg eftersom jag ville ha ett tunt skal.

Låt vila i kylen ca 20 minuter

Grädda i 12 - 15 min på 225 grader.

Fyllning
4,5 gelatinblad
1-2 vaniljstänger (jag använde vaniljfrön)
7,5 dl vispgrädde (här hade jag ju som sagt 5 dl matlagningsgrädde och resten vispgrädde)
1 1/5 dl strösocker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten till de är mjuka

Koka upp resterande ingredienser och rör ner gelatinbladen i kastrullen.
Låt svalna ngt under omrörning

Häll i pajskalet och låt vila i kylen.

Toppa med färska bär.

Jag rörde samman 1 liter jordgubbar med skal från 1 lime.

Voilà. 3 rätters middag för 12 med de mest udda ingredienser. Denna kväll serverad under tak eftersom himlen beslutade sig för att öppna sig helt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar