lördag 23 augusti 2014

Gör det inte så svårt. Rödbetscarpaccio och hemgjord aioli är enklare än det låter.

När viljan är större än tid

Lite av mitt signum är ju att det är enkelt, snabb och hyfsat billigt att laga mat och bjuda vänner.

Blir så ledsen när jag hör folk som inte vågar bjuda hem för att de inte kan laga mat eller inte hinner städa. Det enda jag kan säga då är att varför gör du det så svårt för dig?!
Att umgås är ju viktigare än att stå timmar vid spisen, och det går faktiskt att fixa mys på under en timme!
I bland VILL man ju kanske fixa och stöka en heldag, men oftast vill man ju bara träffas.

I morgon är det din tur. Ring upp en vän du längtat efter att träffa. Ta en sväng förbi charken och duka bordet. Maten fixar du när gästerna tittar på.

Busenkelt.  Jag bjussar på menyn.

Köp ett kg kräftor, ett bröd, några ostar. Be om ett par hg serrano när du är i farten. Passera grönsakerna och få med dig rödbetor, pepparrot, några kantareller. Kanske en melon och goda tomater, lite ruccola. Och så går du förbi kyldisken och tar med dig ett färdigt pizzakit småpizzor, ett par mozzarellaostar och kanske en förpackning ricotta.

Nu är mer än hälften gjort:-)

Färdigt pizzakit med små pizzor är toppen för både stora och små. I kväll fick barnen göra sina egna små pizzor med skinka, ananas och mozzarella. Uppskattat för alla att fixa själv och tidsbesparande för dig;-) Till de stora blev det Ricotta pizza med kantareller och paremesan.

Ricottapizza är precis så enkelt som det låter när du köper färdig deg.
Fräs kantareller i lite  smör. Bred ut Ricottan, strössla över kantareller och hyvla på parmesanost. Grädda snabbt på 250 grader. Klart.-)

Rödbetscarpaccio tar inte längre tid än rödbetorna tar på sig att koka.
Skala de kokta rödbetorna genom att gnida av skalet med hushållspapper. 
Skiva dem med mandolin och lägg upp på fat. Ringla över skirat smör och på med en näve riven pepparrot.
Lite nymald peppar och flingsalt.
Klart:-)

Låt några ostar stå framme i rumstemperatur för att mogna, skiva bröd och lägg upp skinka. Kanske goda småtomater och melonskivor är uppskattat? Hos oss sade det slurp.
Kräftor i en skål och så vispar du i hop en aioli om du inte vill köpa färdig, för det går också.



Aiolin gör du enklast om du lägger 2 äggulor  i en skål. Tillsätter en vitlöksklyfta och 1/2 tsk dijonsenap. Vispa som en tok ( jag använde elvisp) och droppa ner olja till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar samt en halv pressad citron.
Svårare än så är det inte att fixa sin egen aioli:-)

Har man dessutom en vän som tar med sig finbubblor är det fest:-) 
Lycka till!!


1 kommentar:

  1. Sååå gott! Du får det att låta så enkelt. Jag måste testa någon fredag framöver!

    SvaraRadera